Menü Bezárás

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mi az a WAMP?

A WAMP WinRAR Annual Maintenance Plan, azaz éves karbantartási terv.

Ez egy cégeknek javasolt szolgáltatás, akiknek fontos, hogy kérdéseire, fellépő problémákira a win.rar GmbH szakemberei elsőbbségi prioritással válaszoljanak, azokat mindenki mást megelőzve orvosolják. A szolgáltatás angol és német nyelven vehető igénybe.

Ezen felül az elveszett, megsérült kulcsfáljt is soron kívül pótolják a szolgáltatást igénybevevőknek.

Elvesztettem a licenc kulcsomat, nem tudom újra aktiválni a programomat

Az elvesztett kulcsfájl pótlására természetesen van lehetőség.

A cégünktól vásárolt kulcsot ingyenesen pótoljuk, a win.rar GmbH-tól vásárolt kulcs pótlása díjköteles.

A pótláshoz szükésges valamilyen módon igazolni a felhasználói jogot. 

  • a vásárlás körülbelüli dátuma
  • a regisztrált végfelhanszáló neve, címe, e-mail címe
  • esetlegesen fellelhető számla, licenc-igazolás
Elfelejtettem az archívumom jelszavát, mit tehetek?

A RAR archívum titkosításában nincs hátsó bejárat, oda sajnos csak és kizárólag a jelszó használatával lehet belépni.

Még a WinRAR szerzője sem tudja visszafejteni az archívumból a jelszót, kizárólag próbálgatással lehet eredményt elérni.

CRC hiba … hibaüzenetet kaptam, segítség!

Ezek a hibaüzenetek arról szólnak, hogy az archívum valamely részében (fejléc, név, adattartalom) hibás.
Amennyiben ezt a hibaüzenetet archívum készítésekor kapta, a következő lehetséges okokra gyanakodhat:

  • megsérült a WinRAR program, próbálja (újra)telepíteni a legfrissebb verziót
  • hibás a számítógépe memóriája, merevlemeze, más hardver eleme, esetleg over-clocked processzort használ, ami nem bírja ezt a terhelést
  • esetleges vírusfertőzés

Kicsomagolás esetén a fenti lehetőségeken túl erős a gyanú, hogy maga az archívum sérült meg.

Megkísérelheti a javítást a WinRAR segítéségvel. Jelölje ki az archívumot, majd a felső menüben  válassza a “Javít” ikont.

Mi az a Varázsló a programban?

Ezt a szolgáltatást kifejezetten a kezdő felhasználóknak készítették.

Ha még bizonytalan a WinRAR használatában, vagy egyáltalán a számítógép kezelésében, használja ezt a lehetőséget, legyen szó archívum készítéséről, kicsomagolásáról, vagy frissítéséről.

WinRAR varázsló
Hogyan férhetek hozzá az arcvívumban tárolt fájlokhoz?

A legegyszerűbb megoldás, ha a Windows Intézőben megkeresi a kívánt archívumot (RAR fájlt), és duplán rákattint.

Alapesetben erre a WinRAR program elindul, és azonnal meg is mutatja a tárolt fájlokat. Ha a teljes tartalmat ki akarja csomagolni, akkor válassza a felső menüben a “Kicsomagolás ide” ikont. A felbukkanó ablakban állíthatja be a kívánt cél helyet, és minden egyéb opciót.

Másik lehetőség, hogy a kijelölt elemeket a “drag and drop” technikával, egyszerűen az egérrel megragadva kihúzza az Asztalra, vagy az Intézőben kiválasztott helyre.

WinRAR kicsomagolás
Hogyan készíthetek RAR archívumot adataimról?

Erre a feladatra több megoldás is létezik.

A legelső a WinRAR program elindításával kezdődik. Windows verziótól függően az Asztalon lévő ikonra duplán kattinva, vagy a “Start”, Minden Program után a WinRAR kiválasztásával, és ráklikkelésével tehetjük ezt meg. Windows 10 esetében pedig a “Start” (Windows logó) megnyomása után az abc rendben keresse meg a WinRAR-t, és úgy indítsa el. A megjelenő ablakban a Windows kezelői felületen megszokott módon jelölje ki az archíválni kívánt mappákat, fájlokat. Kattintson a felső menüben látható “Hozzáad” ikonra. A felbukkanó ablakban adhatja meg a létrehozandó archívum nevét, kívánt tárolási helyét, minden védelmi, tömörítési paraméterét. Ha mindent beállított, az OK gombra kattintva kezdődhet a kívánt archívum létrehozása. Ha nem állította be az “Archívum zárolása” funkciót, a későbbiekben fájlokat adhat hozzá, törölhet, vagy épp frissítheti az így tárolt adatait.

Tömörítés a WinRAR programban

Másik lehetőség, hogy a Windows Intézőben jelöli ki az archíválni kívánt mappákat, fájlokat, majd a jobb egérgomb megnyomásakor elbukkanó menüben választhatja az  új archívum létrehozását, vagy valamely archívumon módosítását, frissítését, netán a kijelölt adatok archívumba foglalását, és azonnali e-mail küldését.

Tömörítés jobb gomb segítségével
Mi az a RAR fájl és mennyi adat tárolható benne?

Ez a WinRAR program saját, eredeti formátuma. A RAR fájlformátum egy tömörített adatfájl típus, melyekben fájlok, mappák sokaságát tárolhatjuk tömörített formában.  Lehetnek ezek dokumentumok, fényképek, videók, programok, és még ezernyi más dolog. A RAR archívum használata megkönnyíti adataink tárolását, mentését, és pl. az Interneten való továbbítását. A RAR fájlokat elláthatjuk jelszó védelemmel, adatsérülés elleni védelemmel, megjegyzéseket írhatunk a fejlécébe, készítésekor megválaszhatjuk a tömörítési eljárást az archíválandó adataink tulajdonságai szerint.

A RAR formátum gyakorlatilag határtalan kapacitású. Egy átlagos számítógépen kb. egymillió fájlt tartalmazó archívumot lehet készíteni. Az archívum maximális mérete a szinte  felfoghatatlan 8,58 milliárd Gigabájt. A Windows rendszerek fontos korlátja, hogy ha 4 Gigabájt-nál nagyobb RAR fájlok készítésére csak NTFS rendszerű tárolók alkalmasak, mert a korábbi fájlrendszerek (FAT32) nem képesek fogadni az ekkora fájlt.

Hogyan kapom meg és hogyan aktiválhatom a licencemet?

A RAR vagy WinRAR program aktiválására az jogosult, aki megvásárolta a felhasználói jogot.

A sikeres vásárlás után ön a megrendeléskor megadott levelezési címére a kapja meg a felhasználásra jogosító kulcsfájlt. Általában a levél mellékeltében szereplő RARREG.KEY fájlról van szó.  Ezt a fájlt kell elmentenie a telepített WinRAR mappájába. Ez alapértelmezésben a C:/Program Files/WinRAR mappa. Ha telepítéskor ettől eltérő helyet választott, oda kell elmenteni.

Több esetben is tapasztaltuk, hogy egyes levelezőprogramok (pl. egyes Outlook példányok) a biztonsági beállításokra hivatkozva megakadályozzák a melléklethez való hozzáférést, annak elmentését. Ebben az esetben kérjük írjon nekünk,  liszenszét elküldjük más formátumban.

Egy másik levélben a kapja meg a sorszámmal ellátott licenc-szerződését (ezt a sorszámot a win.rar GmbH adja ki). A kapott kulcsfájlt, és licenc-szerződést (PDF) mentse el biztonságos helyre, felhasználói jogát ezekkel tudja igazolni, újratelepítéskor pedig a kulcsfájl használatával tudja érvényesíteni.

32 vagy 64 bites Windows fut a gépemen, melyik WinRAR verziót töltsem le?

Miként állapítható meg, hogy a Windows 32 bites vagy 64 bites változata fut-e a számítógépen?

A választ a Microsoft nagyon korrekt leírással válaszolja meg. Kiegészítésképp annyit írnék ide,
hogy Windows 10 alatt is a Windows 8-ra leírt eljárás követendő.

A Microsoft leírása ide kattinva érhető el.

Hogyan juthatok hozzá a WinRAR programhoz?

A RAR és WinRAR programokhoz ezen az weboldalon a Letöltés menüpontban választhatja ki az ön számára szükséges programot. A letöltött program a telepítésétől számított 40 napig szabadon használható, ráér akkor dönteni a vásárlásról. Választhajta a gyártó hivatalos letöltési oldalát is, ott több mint 40 nyelven találja meg a WinRAR programot.

Ez a telepített kipróbálási példány lesz az alapja a megvásárolt, végleges felhasználásnak is, további letöltésre nem lesz szüksége.

A későbbiekben bármikor választhat más verziót, nyelvet, szabadon letöltheti, telepítheti a meglévő helyett. Az újraaktíválás menete azonos az vásárláskor leírtakkal.